Interviewen

Gisteren was ik deelnemer aan de workshop Interviewen van de VWN onder leiding van Carolina Lo Galbo. Altijd inspirerend zo’n workshop: werken aan je vaardigheden, oude bekenden begroeten en nieuwe mensen leren kennen. Tijdens de workshop van gisteren leerde ik hoe ik de diepere emotionele laag van een gesprek kan herkennen.

Na mijn cursus Wetenschapsjournalistiek van de SCW wist ik het zeker: ik wil freelance schrijver worden! Tijdens de cursus schreven we verschillende soorten artikelen: nieuwsbericht, achtergrondartikel, interviewartikel, opiniestuk, enzovoort. Mijn hemel, wat ik ben uit mijn comfort zone gestapt in die maanden!

Er was één soort artikel waar ik bijzonder tegenop zag: het interviewartikel. Hoewel ik psycholoog ben, leek het me maar eng om met iemand te spreken, zomaar nieuwsgierig te zijn naar hun verhaal en dan dat alles op te schrijven. Maar ja, je wilt toch je huiswerk inleveren, dus ging ik op pad, nam een interview af en schreef het interviewartikel.

Groot was mijn verbazing toen bleek dat ik dit geweldig vond! Mensen vinden het meestal erg leuk om over zichzelf te vertellen. En nu wist ik ook ineens hoe het boek eruit moest zien waarmee ik al een tijdje in mijn hoofd rondliep. Het boek zou wetenswaardigheden over dankbaarheid bevatten en dit zou worden aangevuld met verhalen van mensen over de rol van dankbaarheid in hun leven. En die interviews zou ik gaan afnemen!

Inmiddels heb ik al behoorlijk wat interviews gehouden voor mijn boek. Ik heb genoten van alle gesprekken met mensen die mooie dingen zeiden over dankbaarheid. Eng? Helemaal niet! Vol nieuwsgierigheid en enthousiasme ga ik naar de mensen toe. Nu weet ik dus ook precies wat ik wil gaan schrijven als freelance schrijver: portretten, human interest verhalen en interviewartikelen. Als psycholoog ben ik daar de aangewezen persoon voor.

Ik ben Carolina dankbaar dat ze haar ervaringen wilde delen met ons tijdens de workshop Interviewen en dat alle deelnemers voor een gezellige en veilige omgeving zorgden zodat er uitgebreid geoefend kon worden. Ik ben weer een beetje beter geworden!


Deel dit bericht!