Als kringen in het water

Mijn 21 tips voor het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek bestaat alweer bijna twee en een half jaar. In deze tijd hebben bijna 100 mensen drie weken lang iedere dag een e-mail ontvangen met een tip om het schrijven in hun dagboek vol te houden.

Ervaringen

Ik weet meestal niet hoe de deelnemers vervolgens aan de slag gaan met hun dagboek, maar soms krijg ik hele mooie e-mails van de deelnemers. Daarin vertellen ze me hoeveel plezier en voldoening ze halen uit de tips en het schrijven in hun dagboek vol dankbaarheid. Net voor het einde van het jaar kreeg ik weer een e-mail van een deelneemster:

Ik vind het een enorm interessant onderwerp, vandaar dat ik me ook heb ingeschreven voor de tips voor het maken van een dankbaarheidsdagboek. Ik geniet erg van de tips en ben begonnen met het dagboek.  Tot nu toe is het heel leuk en helpt het echt in het bewuster beleven van alle goeds in mijn leven.

(Met toestemming van de schrijfster)

Hoe leuk is het om dit te lezen? Deze e-mails maken mij heel erg blij en ik ben dankbaar dat ik dit mogelijk kan maken.

Vorige week kreeg de bovenstaande e-mail zelfs een prachtig vervolg want haar zus stuurde de volgende e-mail:

Mijn zusje attendeerde mij onlangs op het ‘Dankbaarheidsdagboek’. Ik moest er even aan wennen en de tijd voor nemen. Laat ik allereerst zeggen dat ik het een ontzettend leuk en positief idee vind om op deze wijze de dag door te nemen. De eerste dagen was het latent aanwezig in mijn hoofd met de intentie er daadwerkelijk iets mee te gaan doen. Ik moest nog even voor mezelf uitvogelen welk tijdstip ik leuk vond. ’s Avonds zo lekker op mijn gemak in bed werkt het beste. Heerlijk om heel bewust de dag door te nemen, ontmoetingen en gebeurtenissen bewust de revue te laten passeren. Dan iets eruit pikken dat absoluut een plekje moet krijgen in mijn dagboek. En hoe bijzonder vind ik het te ontdekken dat er zo ontzettend veel momenten zijn die goud waard zijn. Piepkleine momentjes soms. Of sommige ogenschijnlijk onbelangrijkheden lijken ineens zo veelzeggend te zijn. Kortom, ik kan hier helemaal blij van worden. Dank u wel.

(Met toestemming van de schrijfster)
Kringen in het water

Deze e-mail verwoordt precies waar het dankbaarheidsdagboek om draait. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het schrijven een onderdeel van de dagelijkse routine wordt. Waar en hoe? Dat is wat de schrijver zelf uitvogelt. En wat komt er dan in? Nou, precies die dingen die belangrijk zijn voor de schrijver, je kunt het nooit fout doen. En als je dan enthousiast bent, dan is het mooi om anderen ook enthousiast te maken. Door dit enthousiasme kan dankbaarheid zich verspreiden als kringen in het water.

Deel dit bericht!