Positieve psychologie 2.0

Positieve psychologie 2.0 (PP 2.0). Heel af en toe komt deze term voorbij in de literatuur. Deze tak van de psychologie borduurt voort op de nog vrij nieuwe positieve psychologie en combineert dit met iedere andere tak van de psychologie die hieraan een bijdrage kan leveren. PP 2.0 wil het beste uit mensen en samenlevingen halen , ondanks en zelfs vanwege de donkere kant van het menselijk bestaan.

Yin en Yang | Positieve psychologie 2.0
“Positieve psychologie 2.0” verder lezen

Dankbare ouderen voelen zich minder eenzaam

Eenzaamheid is een maatschappelijk probleem dat de nodige kosten met zich meebrengt. Ouderen lopen een groot risico op eenzaamheid omdat zij te maken krijgen met verlies van bijvoorbeeld werk en geliefden. Mensen van 40 jaar en ouder die regelmatig dankbaar zijn, blijken zich minder eenzaam te voelen. Hoe komt dat?

Dankbare ouderen voelen zich minder eenzaam
Read more

5 manieren om dankbaar te zijn

Dankbaarheid wordt geassocieerd met een betere geestelijke gezondheid vanwege de neiging om in allerlei situaties het goede te zoeken, ook in tegenspoed, wat onze veerkracht kan versterken. Door het wederkerige karakter van dankbaarheid, voelen we ons verbonden met andere mensen om ons heen. De wetenschap toont aan dat deze sociale steun erg belangrijk is om welzijn te bereiken en te behouden. Dus zowel op individueel als op sociaal niveau kan dankbaarheid ons welzijn verbeteren. Hieronder staan 5 manieren waarop je met dankbaarheid aan de slag kunt gaan.

canva.com
“5 manieren om dankbaar te zijn” verder lezen

Persbericht Een Zoektocht Naar Dankbaarheid

Waar zijn mensen dankbaar voor in hun leven? Lilian Jans-Beken ging op zoek naar een antwoord op deze vraag en interviewde dertien mensen met verschillende levensverhalen waarin dankbaarheid een belangrijke rol speelt. Deze levensverhalen staan in haar boek Een Zoektocht Naar Dankbaarheid. Samen met wetenschappelijke kennis over dankbaarheid en een voorwoord geschreven door de ambassadeur van geluk Leo Bormans, is dit een inspirerend boek geworden voor mensen die geïnteresseerd zijn in positieve psychologie. Sinds augustus 2019 is dit boek online verkrijgbaar via de website van Lilian Jans-Beken.

Lilian Jans-Beken
Lilian Jans-Beken; Beeld Gerda Venema
“Persbericht Een Zoektocht Naar Dankbaarheid” verder lezen

Getuige van dankbaarheid

Ik ga iets opbiechten: als ik filmpjes zie waarin mensen worden bedankt, dan word ik daar altijd nogal emotioneel van. Trouwens, ook in het echte leven houd ik het niet droog als mensen elkaar bedanken. Het uiten van emoties zoals dankbaarheid speelt een belangrijke rol in relaties tussen mensen. Nu blijkt uit onderzoek dat als iemand getuige is van een bedankje tussen twee mensen, dat dit bedankje ook een uitwerking kan hebben op de toeschouwer van het tafereel.

Getuige van dankbaarheid
“Getuige van dankbaarheid” verder lezen

Rode bessen

Expert in dankbaarheid? Waar ben je allemaal dankbaar voor dan? Het is een vaak terugkomende vraag die ik krijg. Dankbaar zijn betekent dat je ogenschijnlijk normale dingen om je heen als heel bijzonder ervaart. Neem nou gisteren…

De zon kwam ‘s ochtends schuchter op. Na ons ontbijt liepen mijn man en ik door de prachtige Oudorperpolder naar onze volkstuin. Vogels kwetterden om ons heen, druk met hun al opgroeiende kroost. De oude bomen glommen prachtig groen van de dauw in de zonneschijn. De tuintjes lagen er prachtig bij.

“Rode bessen” verder lezen