Wat is mentale gezondheid?

De zorgen om de mentale gezondheid van de wereldbevolking zijn groot. Depressie is de meest voorkomende psychische aandoening wereldwijd. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie kampt 1 op de 28 mensen met een depressie. Maar wat is eigenlijk mentale gezondheid? Binnen de positieve psychologie wordt vaak het twee-continua model van mentale gezondheid van Keyes gebruikt om mentale gezondheid inzichtelijk te maken.

Wat is mentale gezondheid?
“Wat is mentale gezondheid?” verder lezen

Harry Potter en Positieve Psychologie 2.0

Met het dichtslaan van Harry Potter – De relieken des doods was voor mij de kerstvakantie voorbij. Het was alweer een aantal jaren geleden dat ik de boeken van Harry Potter had gelezen en ik keek er naar uit om de hele serie te lezen. Zo’n kerstvakantie is daar de uitgelezen periode voor en ik heb er van genoten. Ik kon het alleen niet helpen er deze keer niet alleen van te genieten maar ook om er vanuit het perspectief van de positieve psychologie 2.0 naar te kijken.

Harry Potter boeken positieve psychologie 2.0 dr. Lilian Jans-Beken
“Harry Potter en Positieve Psychologie 2.0” verder lezen

Zijn we nog wel dankbaar?

Mensen reageren meestal verrast als ik hen vertel dat ik een expert in dankbaarheid ben. Ze vertellen mij dan spontaan over hun eigen ervaringen met dankbaarheid. Ze stellen me ook vaak de vraag: is er nog wel dankbaarheid in onze maatschappij? Zijn mensen nog wel dankbaar? Mensen zijn toch egoïstischer geworden en onze maatschappij draait toch om het individu? Daar moest ik altijd het antwoord op schuldig blijven. In dit artikel ga ik op zoek naar een antwoord op de vraag: zijn we nog wel dankbaar?

Zijn we nog wel dankbaar?
“Zijn we nog wel dankbaar?” verder lezen

Positieve psychologie 2.0

Positieve psychologie 2.0 (PP 2.0). Heel af en toe komt deze term voorbij in de literatuur. Deze tak van de psychologie borduurt voort op de nog vrij nieuwe positieve psychologie en combineert dit met iedere andere tak van de psychologie die hieraan een bijdrage kan leveren. PP 2.0 wil het beste uit mensen en samenlevingen halen , ondanks en zelfs vanwege de donkere kant van het menselijk bestaan.

Yin en Yang | Positieve psychologie 2.0
“Positieve psychologie 2.0” verder lezen

Dankbare ouderen voelen zich minder eenzaam

Eenzaamheid is een maatschappelijk probleem dat de nodige kosten met zich meebrengt. Ouderen lopen een groot risico op eenzaamheid omdat zij te maken krijgen met verlies van bijvoorbeeld werk en geliefden. Mensen van 40 jaar en ouder die regelmatig dankbaar zijn, blijken zich minder eenzaam te voelen. Hoe komt dat?

Dankbare ouderen voelen zich minder eenzaam
Read more

5 manieren om dankbaar te zijn

Dankbaarheid wordt geassocieerd met een betere geestelijke gezondheid vanwege de neiging om in allerlei situaties het goede te zoeken, ook in tegenspoed, wat onze veerkracht kan versterken. Door het wederkerige karakter van dankbaarheid, voelen we ons verbonden met andere mensen om ons heen. De wetenschap toont aan dat deze sociale steun erg belangrijk is om welzijn te bereiken en te behouden. Dus zowel op individueel als op sociaal niveau kan dankbaarheid ons welzijn verbeteren. Hieronder staan 5 manieren waarop je met dankbaarheid aan de slag kunt gaan.

canva.com
“5 manieren om dankbaar te zijn” verder lezen