Mastodon

10 inspirerende psychologieboeken

Lezen is een ontspannende bezigheid en het neemt je mee in werelden die je nooit zou hebben gekend en soms leer ik nieuwe dingen. Ik lees om te ontsnappen uit de realiteit, een andere wereld binnen te gaan, om even lekker lachen of om mee te kijken in het leven van iemand anders. Voor mij is lezen een uitlaatklep en in dit bericht deel ik mijn top 10!

Boekenkast

Nummer 10: Durf te floreren

Marijke Schotanus-Dijkstra schreef dit mooie boek over hoe je je beste leven kunt leiden. Zoals de schrijfster zegt: 80% van de Nederlanders zegt gelukkig te zijn maar slechts 37% floreert. Dit boek legt helder en wetenschappelijk onderbouwd uit wat floreren is. Het is prettig geschreven en het staat bol van de persoonlijke ervaringen waardoor de kennis ook in de praktijk toepasbaar wordt.

Nummer 9: Dankbaarheid dagboek

Voor Positiviteit zorgt dagelijks voor de nodige positieve inspiratie op de social mediakanalen FacebookTwitterInstagram en Linkedin. Daarnaast is er een dankbaarheid dagboek beschikbaar waarmee je 60 weken lang dagelijks aan de slag kunt met dankbaarheid. Mooi om zelf te houden of om cadeau te doen.

Nummer 8: Dankbaarheid

Oliver Sacks was een neuroloog en beroemd schrijver. Aan het einde van zijn leven, toen hij wist dat hij ongeneeslijk ziek was, schreef hij een aantal essays over dankbaarheid en zijn naderende einde. Het zijn aangrijpende en inspirerende teksten geworden, om zelf te lezen of om cadeau te doen. Dit boek is verkrijgbaar in het Nederlands en Engels.

Nummer 7: Psychologie van de levenskunst

Levenskunst is de balans tussen maakbaarheid en acceptatie. Gerben Westerhof en Ernst Bohlmeijer  vertellen in dit boek over hoe je deze balans kunt vinden en ze doen dit op wetenschappelijk onderbouwde wijze. Voor mij was dit boek een van de eerste kennismakingen met het begrip positieve psychologie.

Nummer 6: Boekje waar je blij van wordt

Dit ontzettend leuke boekje is gebaseerd op de Masterclass Geluk van Guido Weijers dat ik een aantal jaren geleden heb bijgewoond. Het was een interessante voorstelling en ik kan dit boekje dan ook van harte aanraden als cadeau voor iemand anders of jezelf natuurlijk.

Nummer 5: De kracht van dankbaarheid

Dit is het boek dat ik graag zelf had geschreven maar Ernst Bohlmeijer en Monique Hulsbergen waren me net een jaartje voor. Dit boek bevat de wetenschappelijk kennis over dankbaarheid en het is een prima begin voor iedere psycholoog die interesse heeft in het begrip dankbaarheid.

Nummer 4: Op naar geluk

Dit boek is een benadering van het begrip geluk vanuit de positieve psychologie en filosofie. Omdat Ap Dijksterhuis met veel humor schrijft, is dit een heerlijk boek om te leven over de wetenschap achter geluk.

Nummer 3: Onderweg

Ik ben dol op biografieën en waargebeurde verhalen. Wat hebben mensen meegemaakt en hoe is het hen vergaan daarna? Als psycholoog vind ik dat buitengewoon interessant. De autobiografie van de beroemde neuroloog en schrijver Oliver Sacks is voor mij dan ook echt een boek dat ik heb verslonden. Verkrijgbaar in een paperback of een mooie hardcover.

Nummer 2: The book of joy

Twee grootheden samen in een boek: Zijne Heiligheid de Dalai Lama en aartsbisschop Desmond Tutu. De wijsheid van deze mannen is ongeëvenaard en zal je zoveel inzichten bieden in belangrijk begrippen als plezier, dankbaarheid en geluk. Het boek is alleen in het Engels verkrijgbaar maar het is een absolute aanrader om in je boekenkast te hebben!

Nummer 1: Een zoektocht naar dankbaarheid

Hoe kan het ook anders, op 1 staat mijn eigen boek! Boeken lezen is één ding, een boek schrijven is iets anders. Ik heb genoten van de interviews met iedereen die heeft meegewerkt aan het boek. Ik hoop anderen net zo te inspireren met dankbaarheid als dat de verhalen mij inspireerden.


Deel dit bericht!

YoutubeVimeoTumblr