Mastodon

Harry Potter en Positieve Psychologie 2.0

Met het dichtslaan van Harry Potter – De relieken des doods was voor mij de kerstvakantie voorbij. Het was alweer een aantal jaren geleden dat ik de boeken van Harry Potter had gelezen en ik keek er naar uit om de hele serie te lezen. Zo’n kerstvakantie is daar de uitgelezen periode voor en ik heb er van genoten. Ik kon het alleen niet helpen er deze keer niet alleen van te genieten maar ook om er vanuit het perspectief van de positieve psychologie 2.0 naar te kijken.

Harry Potter boeken positieve psychologie 2.0 dr. Lilian Jans-Beken

Positieve psychologie 2.0 wil het beste uit mensen en samenlevingen halen, ondanks en zelfs vanwege de donkere kant van het menselijk bestaan. Nou, volgens mij wordt het leven niet donkerder dan Voldemort – de Heer van het Duister – die het leven van Harry zuur maakt. Hij zaait dood en verderf en hij is niet in staat om lief te hebben. Hij neemt het leven van Harry’s ouders James en Lily, zijn peetvader Sirius Zwarts, zijn elf Dobby en nog veel meer dierbaren. Rouw om verloren geliefden is duidelijk een terugkerend thema in de boeken.

Harry krijgt ook te maken met tegenslagen uit een andere hoek. Professoren van Zweinstein die zijn leven zuur maken, hem vernederen en voorkomen dat hij leuke dingen kan doen zoals zwerkbal spelen en samen met zijn vrienden een dagje weg naar Zweinsveld. Het is duidelijk dat dit Harry verdrietig maakt maar hij vindt er ook kracht in. Hij is vastbesloten om zijn doelen te behalen. Daarbij krijgt hij hulp van zijn vrienden Ron Wemel en Hermelien Griffel en van andere professoren die Harry wel goed gezind zijn. Het laat zien dat de mensen om ons heen erg belangrijk zijn als het leven tegenzit. Zij kunnen ons helpen om door te gaan.

In het laatste boek laat Harry moed zien. Moed om met open vizier het kwaad tegemoet te treden omdat het onvermijdelijk is wat er gaat komen. Het is onvermijdelijk dat we donkere periodes zullen kennen in ons leven en als we ons dat realiseren, kunnen we er ons op voorhand tegen wapenen. Dankbaarheid voor wat is geweest, optimisme over de uitkomst en acceptatie van het heden versterken onze veerkracht. Tegenslag leert ons nieuwe inzichten die we meenemen naar de rest van ons leven. Tegenslag laat ons groeien.

Hier staan de boeken van Harry Potter weer in de kast. De komende maanden ga ik me verder verdiepen in positieve psychologie 2.0 en dankbaarheid. Wilt u daar zelf ook over lezen? Bestel dan nu mijn boek Een zoektocht naar dankbaarheid. Hierin staan prachtige verhalen over hoe mensen de donkere perioden in hun leven overwonnen en waarin dankbaarheid een centrale rol speelde.

Deel dit bericht!

YoutubeVimeoTumblr