Mastodon

Deugden en sterke kanten

Vanochtend vulde ik na lange tijd weer eens de Values in Action Krachtenvragenlijst in om te zien of mijn sterke kanten nog steeds hetzelfde waren. Mijn drie sterkste kanten zijn dankbaarheid, levenswijsheid en waarderen van schoonheid. Deze zijn hetzelfde gebleven de afgelopen jaren, maar waarom is het eigenlijk belangrijk om je sterke kanten te kennen?

Deugden en sterke kanten.

Zwakheden

Mensen in onze omgeving vertellen ons regelmatig wat onze zwakheden zijn en wat we daaraan moeten verbeteren. Vaak weten we dat zelf ook wel geeft een dergelijk gesprek ons een vervelend en naar gevoel. Het is daarom een goed idee om het eens te hebben over onze deugden en sterke kanten.

Deugden en sterke kanten

Deugden en sterke kanten zijn een uiting van persoonlijke eigenschappen of persoonlijkheid die gezien worden als morele goedheid. Dit betekent dat deugden en sterke kanten mensen helpen om te doen wat goed is en om te vermijden wat slecht is. Deugdzaam leven en je sterke kanten inzetten, zorgen ervoor dat het eigen welzijn en dat van de mensen om ons heen verbetert.

Het verschil

Peterson en Seligman (2004) hebben uitvoerig onderzoek gedaan naar deze deugden en sterke kanten en zij onderscheiden zes brede categorieën van deugden: wijsheid, moed, menselijkheid, gerechtigheid, matigheid, en transcendentie. De psychologische ingrediënten van deze zes deugden zijn de sterke kanten. Deze worden zichtbaar als iemand bepaald gedrag laat zien wat anderen kunnen herkennen. Voor mij betekent dat, dat de mensen kunnen zien dat ik dankbaar ben, ze vinden me wijs en ze weten dat ik schoonheid kan waarderen.  

Voordelen

Als je weet wat je sterke kanten zijn, kun je ze vaker inzetten. Mensen die hun sterke kanten inzetten in het dagelijkse leven, voelen zichzelf gelukkiger. Aandacht voor sterke kanten op het werk, werpt ook zijn vruchten af. Onderzoekers hebben ontdekt dat je meer kans hebt op positieve ervaringen op het werk als je minstens vier van je sterke punten gebruikt. En het is erg leuk en zinvol om met kinderen aan hun sterke kanten te werken. Kinderen geven aan dat ze zich gelukkiger en veerkrachtiger voelen en ouders vertellen dat de ouder-kindrelatie werd versterkt nadat ze aan de slag gingen met hun sterke kanten.

Sterke kanten | Dankbaarheid | Waardering van schoonheid | Levenswijsheid

Zelf aan de slag

Je kunt ook zelf de Values in Action Krachtenvragenlijst invullen en zo je eigen sterke kanten ontdekken. Deze vragenlijst heeft 120 stellingen en aan het einde krijg je je sterke en minder sterke kanten te zien. Ben je coach of wil je in je gezin of familie met sterke kanten aan de slag? Dan is het kaartspel waarvan je hierboven de een aantal kaarten ziet een echte aanrader! Dit kaartspel is te koop via de website van Matthijs Steenveld. Verder is er in Nederland het Deugdenproject opgezet. Dit een internationaal initiatief om deugden en goede eigenschappen, zoals eerlijkheid, geduld en respect, in het dagelijks leven toe te passen (zie video). Het lijkt me leuk als je in een reactie onder dit bericht vertelt wat jouw sterke kanten zijn en welke ervaringen je ermee hebt!

Deel dit bericht!

YoutubeVimeoTumblr