Spierballen in je hoofd

Lekker voetballen, de boodschappen dragen, priegelen met kraaltjes. Het mensenlijf kan ongelofelijk goed bewegen. Spieren – dit zijn elastieken die straktrekken en weer verslappen in het lichaam – zorgen ervoor dat armen, benen, tenen en vingers op-en-neer gaan of rondjes draaien.

Hoe dikker de elastieken, hoe sterker ze zijn. Een slapjanus heeft futloze, slappe elastieken; een krachtpatser heeft elastieken die stevig en sterk zijn. Door veel te bewegen, groeien de elastieken en kun je van slapjanus naar krachtpatser transformeren. Kijk maar eens naar wereldkampioen turnen Epke Zonderland.

In ons hoofd zitten ook een soort elastieken – onze mentale kracht – die deugden genoemd worden. Iemand kan heel moedig zijn, kan goed samenwerken of dankbaar zijn. Deze deugden kun je niet zien met het blote oog. Je herkent ze door te kijken naar hoe iemand zich gedraagt of te luisteren naar wat iemand zegt.

Iemand die heel moedig is, kan die grote spin in de badkamer buiten vrijlaten. Het is gezelliger iets te knutselen met iemand die goed meehelpt. En als je de biebboeken van je broertje hebt teruggebracht, is het fijn voor jullie allebei als hij daar dank-je-wel voor zegt.

Foto: Ekamelev @Pixabay

Sommige mensen hebben deze mentale kracht niet. Dat is zielig! Mensen schelden ze uit voor ‘lafferik’, ‘egoïst’ of ‘ondankbaar kreng’. Nu weet je hoe dat komt; In hun hoofd bevinden zich slappe elastieken.

Als je dat zou willen, kun je de hoofdspierballen trainen net zoals de spieren in je armen en benen. Vind je iets eng? Even diep zuchten en dan toch doen. Met je vriend een boomhut bouwen? Dan ga je samen mooie grote takken zoeken. Heb je hulp gehad van je vader bij je moeilijke huiswerk? Dan zeg je dank-je-wel tegen hem. Als je blijft oefenen, groeien je deugden langzaam maar zeker en krijg je spierballen in je hoofd.

Deel dit bericht!