Mastodon

Dankbaarheid in crisistijd

Op dit moment zien we veel acties om mensen in de zorg en andere belangrijke branches een hart onder de riem te steken.  Ondernemers die producten over hebben, geven dit aan ouderen, kwetsbaren of mensen in de zorg. Anderen geven hun tijd om mensen te helpen met kinderoppas, boodschappen doen en honden uitlaten. Al deze acties ontstaan voor een deel vanwege onze dankbaarheid die we allemaal voelen in deze crisistijd.

Dank jullie wel! Corona COVID19 crisis 2020

Dankbaarheid

Dankbaarheid is een emotie die ontstaat als mensen beseffen dat ze iets hebben gekregen van een ander waar ze behoefte aan hebben. In deze crisis zien we hoe hard onder andere de mensen in de zorg werken om de toestroom van ernstig zieke en besmettelijke mensen in goede banen te leiden, zelfs met gevaar om zelf ziek te worden. We beseffen nu collectief dat onze samenleving dringend behoefte heeft aan deze mensen en hun expertise in de zorg voor onszelf en onze geliefden.  

Uiten van dankbaarheid

Veel mensen in onze samenleving willen hun dankbaarheid dan ook graag uiten. We willen de ander laten weten dat hun inzet, hun opoffering wordt gewaardeerd. Zo hebben we afgelopen dinsdag massaal geklapt voor onze mensen in de zorg. Dat is een hele creatieve manier om dankbaarheid te tonen. Het zit in ons om op een creatieve manier onze waardering laten zien. Dat geldt ook voor de bloemenkwekers die nu met prachtige bloemen zitten omdat ze niet naar het Vaticaan gaan en die ze anders weg hadden moeten gooien. Hoe mooi is het als je er andere mensen blij mee kunt maken om je waardering voor hun inzet te laten zien?

Besmettelijk

Hoe komt het dat we ineens zoveel dankbaarheid zien in onze samenleving? Dankbaarheid is, net als alle andere emoties, besmettelijk. Als we iemand zien die blij of verdrietig is, dan zorgen onze spiegelneuronen ervoor dat we dezelfde emotie ervaren. Doordat iemand anders zijn dankbaarheid uit voor de mensen in de zorg, beseffen andere mensen ook dat deze mensen onze samenleving iets geven waar we heel erg behoefte aan hebben. Hierdoor verspreidt dankbaarheid zich als rimpels in het water in onze maatschappij.

Motivatie

Als we dankbaarheid voelen voor iemand die iets voor ons gedaan heeft, dan willen we dus graag iets terug doen. Dankbaarheid motiveert en activeert. Daarbij willen we iets doen voor degene die ons heeft geholpen maar dat hoeft niet per se alleen op deze persoon gericht te zijn. Als we dankbaarheid voelen, willen we ook iets doen voor iemand totaal anders. Zo zien we dat de mensen in de zorg hard werken en zijn er vervolgens mensen die op hun kinderen willen passen. Maar we zien ook andere initiatieven om mensen die ondergesneeuwd dreigen te raken, te ondersteunen, net zoals de mensen in de zorg onze zieken ondersteunen.

Ga door!

Dus ga door met deze mooie acties! Laat dankbaarheid stromen door onze samenleving door mooie initiatieven als waardering en ondersteuning voor die mensen die het nu het hardste nodig hebben. En van mij uit nogmaals hartelijk dank voor iedereen die eraan bijdraagt om onze samenleving draaiende te houden in deze tijd van crisis. Mocht je verhalen over dankbaarheid inspirerend vinden, dan is mijn boek tot en met 6 april met korting EN handtekening te bestellen via mijn website www.lilianjansbeken.nl

Deel dit bericht!

YoutubeVimeoTumblr