Mastodon

Persbericht Een Zoektocht Naar Dankbaarheid

Waar zijn mensen dankbaar voor in hun leven? Lilian Jans-Beken ging op zoek naar een antwoord op deze vraag en interviewde dertien mensen met verschillende levensverhalen waarin dankbaarheid een belangrijke rol speelt. Deze levensverhalen staan in haar boek Een Zoektocht Naar Dankbaarheid. Samen met wetenschappelijke kennis over dankbaarheid en een voorwoord geschreven door de ambassadeur van geluk Leo Bormans, is dit een inspirerend boek geworden voor mensen die geïnteresseerd zijn in positieve psychologie. Sinds augustus 2019 is dit boek online verkrijgbaar via de website van Lilian Jans-Beken.

Lilian Jans-Beken
Lilian Jans-Beken; Beeld Gerda Venema

Dankbaarheid is een positieve emotie die mensen ervaren als ze beseffen dat ze iets hebben gekregen waar ze op dat moment behoefte aan hadden. Soms komt dat gevoel meteen en soms ontstaat dat gevoel pas na verloop van tijd. Dankbaarheid kan ervoor zorgen dat mensen zich mentaal veerkrachtig voelen in goede en slechte tijden. Daarnaast speelt dankbaarheid een belangrijke rol in relaties. Omdat we na het gevoel van dankbaarheid iets terug willen doen, blijven we verbonden met die andere persoon. Mensen kunnen ook dankbaar zijn voor andere dingen dan mensen, zoals de natuur, God, of een levensles.

De verhalen in het boek zijn allemaal heel verschillend. In veel verhalen heeft de persoon iets ingrijpends meegemaakt in het leven. Hun dankbaarheid voor de mensen die hen bijstonden en de levenslessen die ze ontvingen, zorgde ervoor dat ze er sterker uitkwamen. Er zijn ook verhalen van mensen die niet zozeer iets ernstigs meemaakten maar wel op een bepaald moment in hun leven ontdekten dat ze hun succes niet alleen aan henzelf hadden te danken. Zij konden dit succes bereiken door de ondersteuning en hulp van mensen om hen heen, waarvoor ze plots intense dankbaarheid voelden.

Leven en dood, ziekte en verslaving, spiritualiteit en religie, kansen en succes. Door deze verscheidenheid aan onderwerpen raken de verschillende verhalen veel kanten van het leven. De lezer krijgt een inkijkje in de intense emoties van de mensen die over hun leven wilden vertellen. Dankbaarheid speelt in ieder verhaal een belangrijke rol voor de verteller. Als de verhalen de lezer inspireren om ook met dankbaarheid aan de slag te gaan, is er een hoofdstuk opgenomen met ideeën om dankbaarheid ook in hun leven een plek te geven.

Lilian Jans-Beken ging op 39-jarige leeftijd studeren. Ze studeerde in 2014 af in de levenslooppsychologie. Haar professor nodigde haar uit om verder onderzoek te doen naar dankbaarheid en psychische gezondheid. In 2018 ontving ze de doctorstitel voor dit bijzondere onderzoek. Nog steeds doet ze wetenschappelijk onderzoek om te ontdekken wat dankbaarheid nu is, wat dankbaarheid kan bijdragen aan het welzijn van mensen en hoe dat dan precies in zijn werk gaat. Daarnaast spreekt en schrijft ze graag over dankbaarheid.

Download hier het persbericht
Download hier de foto 6000 x 4000

Deel dit bericht!

YoutubeVimeoTumblr