Mastodon

Gemakkelijk scoren!

Het werd weer eens tijd voor een blog! In mijn werk als scriptiebegeleiding spreek ik natuurlijk heel veel studenten van alle leeftijden. Onder deze studenten is nogal eens wat onzekerheid over de inhoud van de opdrachten die ze moeten maken voor hun bachelorscriptie, masterscriptie of opdrachten voor onderzoeksvaardigheden. Dat blijft altijd lastig maar weet je waar je heel gemakkelijk mee kunt scoren? Opmaak en taal!

Alle onderwijsinstellingen hebben eisen ten aanzien van de opmaak van de tekst, hou je daar aan. In het hbo is dat meestal dat de tekst er netjes uit moet zien. Wat betekent dit? Om te beginnen is de hele tekst in hetzelfde lettertype geschreven met dezelfde lettergrootte. Titels en kopjes mogen een andere kleur hebben, vetgedrukt en/of schuin en zelfs een ander lettertype hebben. Zorg er wel voor dat je dit consequent doorvoert in de tekst. In het Nederlands schrijf je alleen het eerste woord van een kopje met een hoofdletter en er komt geen punt achter de titel en het kopje. Ook de vormgeving van de alinea’s hoort overal in je tekst hetzelfde te zijn. Er zijn een aantal opties met betrekking tot de opmaak van alinea’s, zie deze website van Taalwinkel.nl, waaruit je er een kunt kiezen. Persoonlijk vind ik lay-out b de mooiste en het eenvoudigste om toe te passen maar c en d zien er ook mooi uit!

De opmaakeisen voor studies psychologie van de universiteit zijn meestal gebaseerd op de APA 6th van de American Psychological Association. De APA 6th heeft niet alleen regels met betrekking tot bronvermeldingen maar ook met betrekking tot de opmaak van de tekst. Een website met een goed overzicht is Perdue Online Writing Lab. Punten in de tekst waarvan ik regelmatig zie dat ze niet volgens de APA-methode zijn opgemaakt zijn de titel op de titelpagina, de titel van de inleiding, vormgeving van kopjes, inspringen van alinea’s en de opmaak van de tabellen. Let ook op de opmaak van de statistieken in je tekst, ook daar zijn specifieke regels voor! Mocht jouw statistische toets niet op bovenstaande website staan, zoek dan in Google naar “jouw statistische toets” en “APA” en er zullen beslist voorbeelden tevoorschijn komen die je verder kunnen helpen.

Als laatste punt van aandacht het Nederlands schrijven. Er sluipt bij ons allemaal wel eens een spelfout in onze tekst of een vreemde zin maar zorg ervoor dat dat een uitzondering is. Een tekst met veel spelfouten, fouten in grammatica of stijlfouten leest onprettig en leidt af van de inhoud. Gebruik WEL maar vertrouw NIET op de spellingscontrole van Word, deze veroorzaakt bijvoorbeeld heel veel fouten met spaties tussen woorden die eigenlijk aan elkaar geschreven horen te worden. Blijf zelf nadenken of die rode krabbel nu echt wel fout is of niet. Wat ook helpt in het verbeteren van de tekst is het hardop lezen van de tekst. Zodra je struikelt over je eigen tekst, is meestal de zin niet mooi geformuleerd. Op die manier haal je zelf al heel veel fouten uit je eigen tekst. Ben je het Nederlands onvoldoende machtig? Probeer daar iets aan te doen want het wordt wel van je verwacht op dit niveau. Een boekje als Vlekkeloos Nederlands voor Iedereen van Dick Pak is bijvoorbeeld een leuk boekje met oefeningen om de regels weer eens op te halen. Het boek Schrijfwijzer van Jan Renkema is ook een aanrader, die ligt hier standaard op mijn bureau.

Dit zijn slechts een aantal tips, bovenstaande is alles behalve volledig. Bedenk goed dat beoordelaars punten aftrekken voor een slordige opmaak of spel- en taalfouten. Vraag rustig iemand anders om je hierbij te helpen. Dat wil ik uiteraard ook graag voor je doen, kijk op mijn website www.lilianjansbeken.nl/scriptiebegeleiding voor meer informatie. Zo kun je gemakkelijk scoren!

Deel dit bericht!

YoutubeVimeoTumblr